Una de les principals motivacions de La Coalició ha estat sempre defensar la participació i la transparència a totes les decisions municipals i en aquest sentit un aspecte clau, potser el més important és el pressupost municipal. ICV-EUiA sempre hem defensat fer uns pressuposts participatius i, a més, que aquests estiguin sempre a l’abast de la ciutadania.

El pressupost del 2014 de Mollet va ser aprovat al ple del 16/12/2013 i com sempre l’oposició (i molt més la ciutadania) vam tenir molts problemes per tenir la informació dels mateixos per tal d’intentar fer les nostres aportacions. Tant és així que no vam tenir la documentació fins al dia 9 fent gairebé impossible una discussió oberta amb els nostres militants i amics com havíem fet altres anys.

A més tota la informació que el govern de la ciutat tenia al web municipal sobre els pressupostos era un full (1!) amb un resum molt global dels mateixos.

Aquest era el full que hi havia: Quadre pressupost

Després d’aquesta experiència vam trobar necessari denunciar aquesta falta de transparència i ens vam posar en contacte amb la Plataforma Auditoría Ciudadana de la Deuda, una entitat que lluita contra el deute il·legitim i que també demana transparència a les institucions.

Vam fer una moció demanant que els pressupostos municipals estiguessin al web i van comptar amb la col·laboració d’aquesta Plataforma.

Aquesta era la nostra moció:Moció pressupost municipal al web

Vam presentar la moció el dilluns 20/1/2014 difonent-la als mitjans i a les xarxes socials. El dia 21/1 se celebra una junta de portaveus on s’ens presenta una moció alternativa (descafeïnada, com sempre) dient que l’ajuntament ja era transparent i ja feia això. El dimecres 22/1 el web municipal encara mostrava el full del resum del pressupost

Ajuntament de Mollet del Vallès - Pressupost municipal (1)

i no és fins al dijous 23 que apareix al web un fitxer ZIP amb el contingut complet del pressupost. Finalment al ple del dia 26/1 la nostra moció va ser derrotada. PSC i CiU van votar en contra, PP es va abstenir i com moltes vegades quedàvem sols ERC i ICV-EUiA. Els arguments de PSC i CiU van ser que ja ho feien això de ser transparents.

Els fets demostren que si no fem nosaltres aquesta moció els pressuposts encara estarien amagats a la ciutadania. Tot i perdre la moció, aquesta va ser una petita victoria.

I ja sabeu si voleu consultar el pressupost municipal 2014 de Mollet complet aquí el teniu. Us avanço que és un fitxer comprimit de 25MB i que el seu contingut és feixuc (encara que podria ser més detallat i tot) . Però és un dret bàsic que tenim tots els ciutadans a coneixer com es gasten els nostres diners.
https://seuelectronica.molletvalles.cat/arxius/Pressupost2014.zip