Article que vaig escriure per la revista ELS 4 BANCS que editem desde La Coalició ICV-EUiA de Mollet a la seva edició d’Abril 2014. La podeu llegir sencera a aquest link: http://issuu.com/icv-euiamollet/docs/4bancs_abril2014

Parlo de la feina que fem des de la oposició a Mollet i l’accent que posem en els temes socials i laborals, gran repte per lluitar contra la crisi i els seus efectes.

Des de l’inici d’aquesta legislatura el Grup Municipal s’ha posat com una prioritat treballar amb totes les forces per combatir una crisis que creiem terriblement injusta, que estan pagant els que no l’han provocada i que a més des dels governs dretans d’Europa, Espanya i Catalunya s’esta agreujant per moltisima gent amb mesures neoliberals d’auteritat i de retallades que en comptes de solucionar els problemes els fan més grans.

Entenem que és díficil des d’un ajuntament combatir una realitat económica i unes mesures sobrevingudes sobre les que poca cosas pot fer una administració amb competències estrictament locals que, a més, volen retallar. Doblement díficil resulta si, com nosaltres, treballem des de la oposició amb pocs recursos, poca informació i poca col.laboració per part de l’equip de govern municipal (PSC-CiU). Amb tot, i encara que no sigui reconeguda pel govern que nega una i altra vegada que fem propostes en positiu, a llarg d’aquesta legislatura  hem recolçat totes les iniciatives de caracter social vinguessin del partit que vinguessin alhora que hem generat una important feina propia que voldriem posar en valor.

Ja a mitjans de 2012 vam elaborar un complert pla Anticrisis titolat “Propostes per a la dinamització econòmica i la creació d’ocupació a Mollet del Vallès” que vam presentar al govern amb poc reconeixement per la seva part. Amb tot, el pla, que podeu llegir a la nostra web, feia tota una serie de propostes en materia de plans d’ocupacions i, per exemple, en el foment de les cooperatives que potser ha fet que el govern de la ciutat hagi posat els ultims temps un especial accent en aquests temes.

Especial sensibilitat hem tingut amb els temes laborals. Han estat un tsunami les empreses amb problemes pel nostre voltant (DERBI, PANRICO, MERCK,…) i amb totes ens hem solidaritzat i hem recolzar les seves reivindicacions. En aquest sentit, han estat notories mocions que hem impulsat contra la reforma laboral o donant suport a les vagues generals (29M2012 i 14N2012). També hem fet sentir la nostra veu contra la privatizació del SOC o contra les retallades als treballadors públics, també hem demanat major suport a l’associacions d’aturats de la ciutat o la creació d’una taula contra la crisis. Treballadors amb problemes, aturats i també pensionistes han estat el centre de les nostres reivindicacions. Sobre el tema de les pensions vam fer una campanya titolada “pensions i mentides” en la que denunciavem les falsedats que ens volen colar sobre aquest tema, vam fer un acte amb Joan Coscubiela a una Sala Fiveller plena de gent interesada i al ple municipal hem portat fins a 3 vegades iniciatives defensant el manteniment i la preservació d’un sistema públic amb pensions dignes.

Si a l’origen de la crisis està la bombolla immobiliaria també els temes d’habitatge han estat entre les nostres reivindicacions. Ja al maig del 2012 demanavem la recuperació de pisos municipals per us social i al juny del 2012 donavem soport a la ILP que demanava al congrés dels diputats la dació en pagament. També hem introduit als plens temes com el deute de la banca amb les comunitats de veins o augmentar els impostos als bancs amb pisos buits fruit de desnonaments.

I, es clar, la crisis ha comportat un desbordament de les necessitats del serveis socials de la ciutat. En aquest sentit hem tingut reunions i un estret contacte amb la regidoria de serveis socials per tenir informació de primera mà de la greu situació que estan patint molts veins. En aquest terreny el ventall de problemàtiques es tan ampli que són múltiples les iniciatives que hem portat al ple. Hem demanat la desgravació a l’impost de la renda dels llibres de text i el material escolar, vam ser pioners en demanar la supresió de l’euro per recepta, vam denunciar les retallades a discapacitats i depenents, vam demanar la derogació de les taxes judicials,… En aquest bloc destaca la moció en la que vam demanar soport a la ILT per la Renda Garantida de Ciutadania, un tema de la màxima actualitat i de la major importància. També vam aportar una moció per garantir la correcta alimentació dels infants vulnerables als mesos d’estiu quan no hi han menjadors escolars i vam ser els primers al ple de Mollet en parlar de pobresa energètica. I com no podría ser d’altre manera també vam denunciar a principis del 2014 les pujades al transport públic.

I en tota aquesta llarga enumeració de propostes i feina feta encara falten moltes coses que hem fet (denuncia del deute ilegitim, contra el rescat a la banca, contra l’amnistia fiscal, etc. etc. etc.) Són tantes les agressions que estem patint la ciutadania que hi tenim un munt de fronts oberts, de lluites que recolzar, de drets que ens estan robant i que cal defensar. És dificil estar a totes des de l’ajuntament i més des de la oposició però les regidores i tots els homes i dones de La Coalició posem totes les nostres energies i capacitats en defensar un serveis públics de qualitat, un estat del benestar i una sortida a la crisis que sigui justa i que posi per davant a les persones.

Com deien les Marxes de la Dignitat: PAN, TECHO, TRABAJO.. DIGNIDAD