Vaig escriure aquest article per la secció d’opinió política del Mollet a mà del 6/6/2014. Tot al mig del procés d’abidcació del rei

abdicacioreiVivim temps històrics, l’abdicació del Rei el passat dilluns posa en evidència davant la nostra societat la fragilitat de les institucions polítiques que ens governen. La decisió dels grans poders de l’estat de procedir a una successió “ordenada” del cap de l’estat substituint l’actual monarca Juan Carlos I pel seu fill Felip VI demostra com de febles són les bases que sustenten les actuals estructures de govern sorgides dels pactes polítics de la transició del 78.

Els actuals governants ja han demostrat que no tenen respostes per la crisi econòmica que han generat més enllà de carregar els costos a les persones i salvar a bancs i a grans empresaris. Ja han demostrat que han aprofitat el seu poder per crear aparells corruptes que arriben fins a la mateixa família real. Ja han demostrat que no tenen solucions per Catalunya més enllà de tancar-se en negar el dret a decidir dels catalans.

Aquesta situació és evidenciada pels resultats de les eleccions europees que demostren la caiguda del bipartidisme PP-PSOE, el canvi d’escenari electoral a Catalunya i la forta pujada de les forces d’esquerra a tot arreu. És aquesta situació cada vegada més insostenible per l’actual règim la que ha accelerat l’abdicació.

En aquest context des de La Coalició ICV-EUiA pensem que ja no es pot amagar el cap com si no passés res. No podem acceptar un canvi de monarca sense aprofitar l’oportunitat per canviar les coses i iniciar un nou i veritable procés democràtic. És l’hora de preguntar al poble quin model d’estat vol i de preguntar als catalans com volen el seu futur.

Pensem que al segle XXI ja no serveix la monarquia, per això per exemple al març del 2013 vam promoure al ple de l’Ajuntament de Mollet una moció demanant l’abdicació del rei i la posada en marxa d’un nou procés constituent cal a la III República. Aquesta moció va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP.

Això va ser l’any passat i potser ens vam avançar. Amb tot, ara toca!!. És l’oportunitat. No volem un cap d’estat imposat, volem democràcia i que el poble decideixi.