Aquest article el vaig escriure per l’espai del Grup Municipal d’ICV-EUiA a la revista municipal Quatre Cantons del Febrer del 2014

Els anys que portem de greu crisis econòmica ens han deixat al descobert que estem vivint en un sistema econòmic i polític que no era exactament tal i com el relat oficial el descrivia. Els grans mitjans ens parlaven d’una “transició exemplar” que estava a “la champion league de l’econòmia” i on “la justícia era igual per a tothom”.

 

La crisis ens ha demostrat que a la hora de la veritat l’aparent riquesa es basava en una gegant bombolla immobiliaria i que l’estat del benestar tenia el peus de fang. A la que arriba la crisis els governants no dubten ni un moment en rescatar els bancs i les grans empreses a costa d’enfonsar famílies, treballadors i destruir els drets socials. Les institucions, des de la monarquia fins als grans partits polítics, han fallat estrepitosament posant al descobert unes estructures internes opaques, no democràtiques i, pitjor, plenes de casos de corrupció.

 

En aquest context es inevitable que la ciutadania s’alluny de les institucions i de la política existents, “desafecció política” li diuen. Però, cóm no estar cansats, molt farts, de la vella política que ens ha portat fins aquí?.

 

La vella política és la que ens fa retrocedir decennis amb, per exemple, una llei d’avortament que treu drets de les dones àmpliament acceptats socialment. La vella política és aquella on la cúpula dels partits decideixen polítiques a esquenes dels seus mateixos afiliats i votants. La vella política és aquella que fa una reforma laboral que permet que grans empreses acomiadin treballadors encara tenint beneficis.

 

Contra això cal una Nova Política al servei de la gent. Una Nova Política que revolucioni totes les institucions per fer les radicalment democràtiques, profundament participatives i transparents.

 

La gent de La Coalició portem anys treballant en aquest sentit, serveixi com exemple la nostra passada assemblea nacional “#araesdemà” on 1700 persones vam discutir directament, en grupets de 10 persones, i sense intermediaris noves alternatives davant els reptes de la nostra societat. És una pràctica que portem mesos desenvolupant en Mollet i que anem construïm a bon ritme. Perquè és urgent, imprecindible, canviar-ho tot. És necessari, és possible, si se puede.