Aquests dies hem viscut un interessant i necessari debat al voltant de la utilitat de la abstenció, el vot nul i el vot en blanc. Una de les millors aproximacions es pot trobar a http://www.pateandopiedras.com/2011/04/la-diferencia-entre-abstenerse-votar-en-blanco-y-el-no-les-votes/ i també ha estat ampliament difós un video http://www.youtube.com/watch?v=fD46sl7bHxI que tot i ser molt maco conté importants errades.

 

Al respecte d’aquest video jo ja havia senyalat a algún amic que el compartia que estava equivocat (i ho està) i que de fet l’efecte de votar en blanc estava sobrevalorat, que a la pràctica no té cap impacte, sempre he possat com a exemple les municipals de Litzarza 2007 on es veu que passa amb l’abstenció, el vot nul o el blanc: http://www.elmundo.es/especiales/2007/05/elecciones_mayo_2007/html/resultados/municipales/20/lizartza.html

 

I és així: el vot blanc només té l’impacte que es computat com a vot vàlid i per tant incrementa el número de vots per superar el 5% de vots vàlids. Perque s’entengui, donat que parlem del 5% un vot a candidatura equivaldria a 20 vots blancs. Explicat d’altre forma, si només es presentes una candidatura en necessitaria el 95% de vot en blanc perque aquesta candidatura no entrés… o dit d’una forma: el total de vots en blanc només farien fora del repartiment a aquelles candidatures que s’haguessin quedat a (vots blancs/20) vots d’arribar al 5%.Com aquest marge hauria de ser molt petit en la pràctica és molt estrany que això passés.

 

Aquest efecte sempre s’ha explicat com que el vot blanc discrimina als petits i afavoreix els grans. I es veritat, el que passa és que és tan estrany que en la practica no es dona mai.

 

De fet, he dedicat hores a buscar exemples i MAI havia trobat una situació en la que aquesta hipotètica situació es dones. MAI.. però vet aqui les municipals del meu poble, Mollet del Vallès, al 2011 on com a tot arreu el vot en blanc comença a ser notoriament significatiu (822 vots), és a dir que tindria l’efecte de deixar fora a candidatures que es quedessin a 41 o menys vots (que ja és algo significatiu) del 5% i ves per on que una de les candidatures (PXC) es queda a vint i pocs vots d’aquest 5%!!!

 

Conclusió: el vot en blanc ha evitat que PXC entrés a l’ajuntament de Mollet!!. No sé si haurà altres casos a altres municipis (suposo que amb l’increment de blancs hi haurà més) però és matemàticament espectacular.

 

I això vol dir que el vot en blanc és util i serveix per alguna cosa? NO!

 

0)Els vots emessos a la resta de candidatures ja tenen de serie el mateix efecte. Si no vols votar per afinitat vota per rebuig.

1) L’efecte continua sent una anècdota excepcional excepcional. Recordeu: han calgut 822!! vots blancs per pujar la ratlla del 5% 41 vots!!

2)Si aquests vots blancs haguessin anat a qualsevol altre candidatura l’efecte seria EXACTAMENT el mateix

3)Aquesta vegada ha estat PxC però sigui qui sigui a mi no m’agrada que els petits siguin perjudicats per la llei electoral, es poc democràtic.

4)Si sumessin els vots en blancs a qualsevol de las altres candidatures “alternatives” (IxM, PACMA, C’S, SI, PIRATAS) haurien tret 1 regidor. ( i si sumessin entre elles o amb altres encara millor però aquesta és una altra història)

5) ¿de veritat entre 11 no trobés una candidatura amb la que estiguis més identificat?